Honore de Balzac kimdir ?
Honore de Balzac, 1799-1850 yılları arasında yaşamış Fransız öykü ve roman yazarıdır. Hikaye türünün Dünya Edebiyatı’ndaki en önemli yazarlarındandır.
Köylü kökenli bir ailenin çocuğu olarak 20 Mayıs 1799 tarihinde Fransa’nın Tours şehrinde dünya gelmiştir. Doğumda kendisine Honore Balssa ismi verilse de kendisi daha sonra soyadını Balzac olarak değiştirmiştir. Aradaki De sözcüğü ise bir unvan niteliğindedir. Çünkü kendisinin yaşadığı dönemde De ara sözcüğünü dönemin önemli şahsiyetleri isimleri arasında kullanmaktaydı.
Babası uzun yıllar boyunca Napolyon’un emrinde çalışmıştır. Napolyon’un devrilmesinden sonra ailecek Paris’e göçmüşlerdir. Yazar 6 yıl boyunca College des Oratoriens’de öğrenim görmüştür.
İlk romanlarını tamamen maddi kazanç sağlamak adına yazmıştır. Bu romanlarında zaman zaman tarihle harmanlanmış, mizahi unsurların öne çıktığı bir dili tercih etmiştir. İlk dönem romanlarında gotik unsurlarda fazlası ile ön plana çıkmaktadır. Hayatının bu döneminde amatör anlamda yazarlığın dışında işlerde yapmıştır: Bir avukatın ve sonrasında bir dökümcünün yanında, bir basımhanede ve bir yayınevinde çalışmıştır.
Edebiyat hayatına tam anlamda atılması ise 1828 yılında kaleme aldığı ve dilimizce Köylü İsyanı olarak çevrilen Les Chouans isimli eseri ile olmuştur. 1830 yılında Tılsımlı Deri (La Peau de Chagrin), 1831 yılında Mahvolan Şaheser (Le Chef-d’œuvre inconnu), 1832 yılında ise sırası ile Kolonel Şabert (Le Colonel Chabert) ve Köy Hekimi (Le Médecin de Campagne) isimli eserlerini kaleme almıştır. Adının Dünya Edebiyat Tarihi’ne altın harflerle işlenmesini sağlayan Eugénie Grandet isimli romanını ise 1833 yılında kaleme almıştır. 1835 yılında ise diğer bilinen iki önemli eserini Goriot Baba (Le Père Goriot) ve Vadideki Zambak (Le Lys Dans La Vallée) isimli romanlarını dünya literatürüne kazandırmıştır.
La Rabouilleuse, Nucingen Bankası (La Maison Nucingen), Bette Abla (La Cousine Bette), César Birotteau, La Vieille Fille, Le Cousin Pons, Ursule Mirouët bilinen diğer önemli eserleridir.
XX. yüzyılın ortalarında eserleri Türkçe’ye de kazandırılmıştır. Vandetta, Tours Papazı, Köy Papazı, Kırmızı Han, Köylüler, Terör Devrinde, Onüçlerin Romanı, Otuz Yaşındaki Kadın, Altın Gözlü Kız, Bir Havva Kızı, Karanlık Bir İş, Esrarlı Bir Vaka, Tefeci Gobseck, Lois Lambert dilimize kazandırılmış önemli eserlerinden belli başlılarıdır.
Eserlerinin birçoğunu İnsanlık Komedyası (La Comédie Humaine) adı altında bir araya getirmiştir.