Puslu Kıtalar Atlası romanlarında mizahı ön plana çıkaran yazarlarımızdan olan İhsan Oktay Anar tarafından yazılmıştır.
Puslu Kıtalar Atlası isimli eserin edebi türü romandır.
Yazarın kendisini de bir karakter olarak romanın içerisine yerleştirdiği, mizahın ön plana çıktığı ve Osmanlıca kelimelerin fazlası ile kullanıldığı bir romandır. Eserde adı geçen Uzun İhsan Efendi esasen yazarın kendi isminden esenlenmedir.
Roman ilk defa 1995 yılında İletişim Yayınları tarafından basılmıştır.
Eserin hem kapsamı ve konusu hem de konunun yansıtılış biçimi eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler almıştır.
Kitabın 2015 yılında çizgi romanı da çıkarılmıştır. Çizimler İlban Ertem tarafından yapılmıştır.
Romanın ana kahramanı Uzun İhsan Efendi isminde bir şahıstır. Romanda ismi geçen diğer önemli karakterler Bünyamin, Zülfiyar, Vardapet, Arap İhsan, Ebrehe, Hınzıryedi, Gülletopuk ve Alibaz olarak verilebilir.
Roman fantastik kurgu türünde bir eser olarak kabul edilebilir.
Kitabın kapak tasarımı Suat Aysu tarafından gerçekleştirilmiştir.
Bu romanından sonra İhsan Oktay Anar için edebiyat çevreleri edebiyatın yeni soluğu yakıştırmasını yapmışlardır.
Kitap sürükleyici bir roman olup, özellikle edebiyat ve felsefe alanında okuyucuya biraz da ilgisini çekecek bilgiler vermektedir. Romanda bazı kişilerden bahsederken kişilerin isimlerinin okunuşu ile bahsedilmesi okuyucu da kafa karışıklığına yol açmaktadır. Mesela Rene Descartes için Rendekar ifadesinin kullanılması. Ayrıca Fransız Edebiyatı’ndan verilen örnekler de nispeten ilgi çekicidir. Gargantua ve Pentagru
Anlatımında eski kelimeler çok sık kullanılsa da, okurken eğlendiren, okuduğum güzel kitaplardandır Puslu Kıtalar Atlası. Mizah yüklüdür. Uzun İhsan Efendi cuk diye oturmuştur romanın yapısına.