Buhurumeryem isimli şiir kitabı hangi şaire aittir ?
Buhurumeryem, kadın şairlerimizden Lale Müldür tarafından ilk defa 1993 yılında yayımlanan şiir kitabıdır. Edebiyat dünyasına ilk adımlarını 1980 yılında atan şairin ilk şiirleri Yazı ve Yeni İnsan gibi dergilerde yayımlanmıştır. Robert Koleji mezunu olan Lale Müldür şiir bursu alarak İtalya’nın Floransa şehrinde şiir ve edebiyat üzerine eğitim almıştır. Bir dönem ODTÜ’de Elektrik Elektronik Mühendisliği bir dönem de İktisat bölümünde öğrenim gören şair lisans öğrenimini İngiltere’de Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde tamamlamıştır. 1998 yılında kalem aldığı Divanü Lügat-it-Türk isimli şiir kitabı Fransız bir Türkolog tarafından Fransızca’ya çevrilmiştir.
Şiirlerinde toplumu ilgilendiren olaylardan, teknolojik gelişmelerden, tarihi figür ve olaylardan, fizik, kimya, elektronik alanındaki gelişmelerden, mitolojiden, efsanelerden, coğrafyadan, dinlerden fazlası ile istifade eder. Tasavvufi öğelerden ,kutsal kitaplardan ve metinlerden de yararlanır. Anlatımda sembolik öğeler önemli bir yer tutar.
Emel Koşar tarafından 2020 yılında kaleme alınan Lale Müldür’ün Şiiri: Mitolojik Şarkı isimli eserde bu şiir kitabı üzerine detaylı bilgiler verilmiştir.
Her melek zalimdir. Meryem’in ipiyle
bağlı geçen o 13 ay. ’13 aylı yıl’
ayırdı bizi nedenini bilmediğim
korkunç melekler. Melankolimin 19. haftasıydı
seni tanıdım. Bir şeyler değişiyormuş gibi
oldu birden. Sanki artık kader denen
o kudurmuş atın önünde sürüklenmiyordum.
Sonra korkunç bir dolu yağdı.
Ürkünç rüzgarlar esti. Güneydeki Haç Yıldızı
yerinden kıpırdadı. Melankolimin 19. haftasıydı.
Her melek görür bizden öncesini ve
bizden sonrasını. Bizim elimizde değildi.
13 aylı yıl ayırdı bizi.
Neden bitecek şeyler başlatılır ki sevgilim
neden Muhammedi bir gül birdenbire büyür
neden gözyaşı büyüklüğünde dolular dökülür?
Kara saten bir çarşafa
altın bir haç çiziyorum senin için.
Yokluğunu böyle ifade edebilirim ancak.
Gözlerimi büyük büyük açıyorum
meleklerin üflediği o cam parçacıkları
rüzgârına. Gelmiyorsun. Kara yağız atlar
geliyor soğuk odama. Düşen göktaşları
geliyor. Gözlerini karalarla bağlamış
melekler geliyor. Sen gelmiyorsun.
Nedeni yok işte. Yok hiçbir nedeni.